Martini i Ratzinger

Amb la mort de Carlo Maria Martini (excel.lent el Retrobar-se a un mateix publicat per l'Abadia de Montserrrat) la premsa ha tornat a aplicar l'argot polític per dividir l'Esglèsia entre conservadors i progressistes, com si les diferents sensibilitats que hi ha dintre la comunitat eclesial fossin contraposades i incompatibles. Mentrestant, Benet XVI (segons la premsa, el que representa el front conservador enfront el progressisme de Martini) escrivia unes paraules elogioses i fraternals al que fou un dels grans pensadors de l'Esglèsia postconciliar, i que ajudava com fa el mateix Ratzinger, a incrementar el prestigi intel.lectual de la institució. De totes maneres, el més preocupant no és que els mitjans de comunicació dibuixin l'Esglèsia com si fos un partit polític, sinó que sovint, els mateixos catòlics ens apuntem a aquesta moda posant etiquetes a personatges eclesials i tornant-nos més papistes que el Papa dogmatitzant opinions, i oblidant, que de veritats absolutes ni ha tres de contades i que el demés és totalment opinable.
Ho dic perquè les declaracions que feia Martini sobre els preservatius i la SIDA, sobre la homosexualitat, sobre la burocràcia de l'Esglèsia, o sobre la pompositat de les cerimònies vaticanes, es poden trobar també en el llibre La llum del món de Benet XVI, on el Papa, posa el dit a la nafra amb decisió amb el risc d'escandalitzar els que posen en boca seva idees que no ha dit però suposem que ha defensat perquè és el Papa. Així doncs, la premsa si vol que faci i desfaci, que ens separi amb dos fronts com si fossim el PSC, però nosaltres anem a una, remant junts, sabent quins són els pilars fonamentals que ens uneixen i donant llibertat perquè amb l'opinable, cadascú pensi i digui la seva amb caritat envers els altres. Si no, farem de l'Esglèsia una institució plenament humana, i aquí si que ens oblidarem d'un dels aspectes fonamentals.

Aquí hi ha el post que li vaig dedicar a Martini el 2009

Comentaris

Anònim ha dit…
Bon article.

Només una pregunta: deixant a banda la religió, no és l'Església una institució plenament humana?
Anònim ha dit…
Una pregunta: deixant de banda l'amistat...no és aquesta una relació purament interessada?
Quines preguntes...
Aida ha dit…
Gràcies, per aquest post.
Sóc gran admiradora d'en Martini.
He trobat a faltar, mes comentaris sobre ell.
Anònim ha dit…
A l'anònim que m'ha respós: la pregunta pot semblar una capullada, però realment creus que l'Esglèsia Catòlica no és una institució plenament humana només pel fet que sigui de caire religiós? Per favor, independenment que creguis en Déu o no, o que Déu existeixi o no, l'Església està dirigida per homes i així s'ha demostrat al llarg dels segles tant amb obres bones com en accions miserables, i no hi ha cap intervenció divina que ho controli des de dalt...
Un servidor ha dit…
Sense ficar-me en el debat entre els dos anòmins, només vull dir que em trec el barret per la claredat amb què la Pastanaga ha definit aquells cristians que creuen que estàn fets per al diumenge i no que el diumenge per a ells. Els que s'autoetiqueten.
Aquest blog té de tot.
Anònim ha dit…
Jajaja que bonic tots dos fent manetes... Per cert, akesta estatua q sempre surt al darrera de totes les fotos es del Darth Vader? Aqui tambe hi surt http://www.opusdei.es/art.php?p=47273
Frank Bayer ha dit…
Merci Servidor!! Plenament d'acord amb la teva observació dels cristians de diumenge...

Últim anònim, quina poca feina que tens noi!

Entrades populars