Gossos: L'èxit de reformular-se a si mateix

Aquest nou cd de Gossos en directe a l'Auditori per celebrar els quinze anys de la banda és només la confirmació de l'èxit d'un grup que intenta trobar sons nous a cada disc, i que té una carrera plena de registres: cançó d'autor, pop, rock, reagee, electrònica... Acostumats a conjunts que busquen una i altra vegada la mateixa fòrmula per tenir el públic atontat a la cadira, és fantàstic trobar gent que li agradi el risc i triomfi, i més si és en català.
Quan Joaquín Sabina va treure el disc Juez y parte va publicar una cançó, El joven aprendiz de pintor, on parlava de la reacció que havien tingut els divos de l'art quan va deixar la cançó d'autor de Malas compañías per convertir-se en el rocker de Ruleta rusa. L'últim vers de la cançó té l'explicació de tot plegat "Aquellos que me acusan de jugar demasiado a la ruleta rusa, si no hubiera arriesgado tal vez me acusarían de haberme quedado colgado en calle melancolía."I és que hem de tenir molt clar que sempre hem de ser infidels amb nosaltres mateixos per poder ser honrats.
Els Gossos han estat al llarg de la seva carrera infidels al seu públic, varen deixar el català per provar un disc en castellà, van deixar les guitarres acústiques per agafar les elèctriques i reformular els grans èxits dels inicis, van deixar el pop per abraçar el rock, varen combinar el rock amb l'electrònica i el reagge. Conseqüència de tot això? Un disc en directe rodó que demostren que segurament, ara mateix, és el conjunt musical més sòlid de Catalunya perquè tenen veterania, repertori i sobretot capacitat de sorpresa de cares a nous treballs. Ells no s'han quedat penjats al Condemnats ni el Quan et sentis de marbre, i les cançons escollides per formar del disc en directe ho demostren.

Comentaris

Entrades populars