Carles Rahola: un màrtir de la democràcia

Camí de la Jonquera va decidir tornar perquè creia que no havia fet res malament per ser víctima dels afusallaments massius que tenien lloc després de l'entrada dels nacionals a Girona el 4 de febrer de 1939. Redactor del diari federal L'Autonomista, el gironí Carles Rahola es caracteritzava per ser una persona mesurada, historiador, cronista de la ciutat, defensor dels drets humans, i sobretot, intel.lectualment equilibrat en uns anys on el totalitarisme mental afectava les dues Espanyes enfrontades i es carregava els fills liberals del moralisme laic de la Il.lustració.
Fou afussellat el 4 de març del 1939 per ser un dels separatistes més importants de la ciutat de Girona (era federalista) i per haver ajudat a capellans a fugir de la persecució religiosa, perquè segons els militars analfabets que li feren el Judici que va durar una hora, el fet d'haver ajudat capellans donava fe de la seva militància marxista i de la seva influència dintre el comunisme català. En fi, la brutalitat dels vencedors va carregar-se una vegada més la racionalitat i el saber d'aquells que com Rahola, varen poder morir amb la consciència ben tranquil.la per haver fet sempre el que havien de fer. Rahola, autodidacte, intel.lectual, i sobretot, bona persona. Un exemple per tots els gironins que encara creiem que aquest país pot arribar un dia, a ser un país normal. Aquest si que fou un màrtir de la democràcia.

Comentaris

Marc Cassany ha dit…
En canvi preferim idolatrar gent com en Companys.
Frank Bayer ha dit…
Exacte, això mateix vaig dir l'altra dia a classe quan explicava la vida d'en Rahola, encara que vaig ser una mica més directe...

Entrades populars