La moral de les víctimes

Fins i tot les causes més justes, quan són reivindicades fins l'esgotament, caiguent amb actes frívols i gratuïts, poden acabar perdent la seva pròpia legitimitat quan s'utilitzen arguments barats i alhora, s'agafa aquesta causa per acabar justificant actes humans de dubtosa moralitat. Ho dic perquè fa una setmana una televisió pública que presumeix d'independència va fer un documental sobre el camp de concentració que varen haver de patir els exiliats republicans a la platja d'Argeles, un dels fets més vergonyosos de la història de França d'aquest segle, i que justifica mils de documentals i actes per recordar la barbàries que varen haver de suportar els exiliats republicans una vegada havien perdut la guerra, però el problema fou que vaig arribar esgotat i no el vaig poder veure.
Cansat de contemplar com els polítics fan demagogia putrefacta de la guerra civil i l'han convertit en una guerra maniqueista, esgotat de veure com s'està homenatjant persones de dubtosa moralitat pel simple fet que varen sortir derrotats, rebentat de tenir personatges públics aixecant unes banderes que ells no varen viure i per tant, no tenen prespectiva per criticar-la o defensar-la. La conseqüència d'aquesta relectura partidista de la història i l'enterrament a les fosses comunes de l'oblit de tot allò que no interessa recuperar de comunistes i demés, fou que no tenia ganes de veure un documental que parlava d'un de les barbàries més grans que van haver de patir persones de casa nostra, i el fet de víctimes, que quedi clar, no els legitimat moralment per poder tenir una superioritat moral sobre ningú.
La barbàries es condemna com a acte, però no converteix a la víctima amb una persona amb una visió moral més completa de la vida, simplement el converteix en una víctima a protegir i a homenatjar pel fet d'haver caigut a mans de la indiferència humana, però no fa la seva ideologia més vàlida. Segurament si els nostre polítics i la èlit social d'aquest país no hagués fet demagogia maquillada de sang sobre la guerra civil, hagués mirat amb el documental d'Argeles.

Comentaris

Joan ha dit…
Jo vaig veure tot el documental, i em va semblar molt interessant, tot i que pel meu gust, mal realitzat.
El problema no crec que sigui el que tu dius, sinó que només ens ensenyen les penes del bàndol que els interessa, i això no és Veritat i Just.
De totes maneres, és lògic que els qui més pateixen després d'un enfrontament siguin els perdedors, no? Ergo són els més lloats, per allò que els dèbils cauen millor.
Frank Bayer ha dit…
Joan, estic d'acord!!! De totes maneres, si aquí hi afegeixes el canvi climàtic tot canvia...jeje..

Entrades populars