Volverán a abrirse las grandes alamedas

És molt difícil comprendre la realitat llatinoamericana si no vius allà durant un llarg període i intentes jutjar la seva realitat amb ulls autòctons, no amb ulls europeus que entenen que hi ha una falsa relació asimètrica entre el grau de desenvolupament tecnològic i el grau de desenvolupament humà, i per conseqüència la capacitat de ser feliç al tenir les necessitats cobertes per l'estat del benestar. Per això, no sé si idealitzo la figura de Salvador Allende, de la mateix manera que dimonitzem en excés la de Hugo Morales, però un cop he repassat alguns dels discursos del que fou President de Xile abans del cop d'estat d'Augusto Pinochet, i veig quelcom més del prototip populista esquerrà amb ambicions de poder.
En Allende hi trobo un líder moral d'un poble que aconseguir despertar el sentit de la comunitat d'un país per caminar junts cap un destí desconegut, hi trobo un demòcrata socialista que estimava la seva gent i sobretot, estimava el sentit de la llibertat. Repeteixo, no es pot conèixer del tot a un polític pels seus discursos ni pel que diuen els llibres, només es pot arribar a la seva realitat veient el dia a dia del seu funcionament, però tinc la sensació amb el que he llegit d'Allende, que és un referent per llatinoamerica en uns anys on s'està caiguent al personalisme, que per cert, encara que des de la meva visió europea ho veig una aberració, no sé si és del tot dolent en alguns casos, perquè tampoc visc allà.. De moment, em quedo amb la recomenació dels textos de Volverán a abrirse las grandes alamedas. Per mi, Allende, genio y figua.

Comentaris

Marc Cassany ha dit…
T'has colat amb l'Hugo Morales. A mi quan parlo també em passa sovint.
Frank Bayer ha dit…
Ostres!! Merci!!! Sempre li foto Hugo, i saps què?? He hagut de buscat el google perquè no em sortia Evo!! Evo, que per cert, entenc que és el masculí d'Eva com Adama és el femení d'Adam!! Evo Morales i Hugo Sánchez!!! Ordre, ordre... Merci Marc!!!
Anònim ha dit…
DEixa'm dir-te que a l'Evo Morales no l'importaria que el confonguessin amb l'Hugo Chavez, o com alguns li diuen, l'Ego Chávez o l'Hugo Boss. Tal per a qual.

Entrades populars