Les mosques de Roger de Llúria

Durant anys hem pensat que el nostre patró, hippie i en certa manera un xic ecosocialista per tot allò de la manca de dutxa i l'excés de mosques, ens havia salvat de la invasió francesa aixecant l'aixella i deixant sortir tot d'insectes mosquils que varen atacar l'exèrcit del rei francés de forma indiscriminada. No ho poso en dubte, només vull reflexionar sobre la necessitat d'explicar aquest mite per donar un xic de sentiment de comunitat a una ciutat, que com totes, està necessitada de tenir un passat gloriós, encara que passi per inventar-se que Carlemany i Napoleó havien estat caminant per aquests carrers, o que el mateix patró mosquil havia fet fora els francesos portant-lis la pesta mitjançant les mosques.
Després de l'excomunicació papal, el rei català va patir l'invasió beneida dels francesos i va veure com s'instal.laven a les illes formigues, des d'on, abastien d'armes i aliment les tropes que estaven assatjant Girona. Roger de Llúria, l'almirall de la flota catalana, conegut per la seva gran capacitat estratègica, va renunciar defensar la ciutat i va posar tots els seus esforços a expulsar els francesos de forma violent a de les illes esmentades. La qüestió és que ni un gabatxo es va atrevir a aixecar el braç després de la gran tunda de la flota de Roger de Llúria, i els francesos que assatjaven Girona varen veure com la manca d'aliments els portava a anar morint amb massa, provocat també per una pesta que no va afectar els habitants de la ciutat, que pel fet de patir un setge, no tenien contacte amb els soldats francesos.
De totes maneres, encara que aquesta sigui la història real, a mi m'agrada més pensar que Sant Narcís, podrit pel pas dels anys, es va aixecar de la seva tomba episcopal i va començar a aixecar l'aixella mentre pronunciava mots en llatí, deixant anar unes mosques cavalleresques que es carregaven els francesos, unes mosques que també m'agradaria pensar, que venien alentades per la victòria de Roger de Llúria a les Illes formigues, per això, a la intimitat, sempre les reconec com les mosques de Roger de Llúria. Bona diada de Sant Narcís!!

Comentaris

Kasal ha dit…
De la manera que pintes la llegenda de Sant Narcís, dóna per una peli de por de baix pressupost. Respecte la diferència entre la realitat històrica i la llegenda, tornem a les pastilles de colors de Matrix, que cadascú triï el que més li agradi. Jo em quedo amb la llegenda, que és més romàntica i més bonica.
Avui en dia, per Sant Narcís, no són les mosques el que liquida la gent sinó els "gats" i "l'herba" i molts, en arribar el matí, tenen unes aixelles i uns alès que no tenen res a envejar a Sant Narcís. Per sort, molts d'aquets no arribaran mai enlloc i no els haurem de venerar sobre altars.
Salut!
Joan ha dit…
http://www.facebook.com/people/Cervesa-Moska-de-Girona/1629155536

Entrades populars