L'autocomplaença de la cultura catalana

La cultura catalana té un problema greu: l'autocomplaença amb els seus propis representants. M'explico. Objectivament Monzó i Pàmies són dos bèsties del món de la narrativa que estan a primera línia mundial, objectivament Sopa de Cabra, Manel o Antònia Font són uns grups que res tenen a envejar i molt a ensenyar a molts grups anglosaxons i espanyols exitosos per cantar amb una llengua majoritària. Ara, per poder degustar artistes com aquests i molts d'altres no anomenats aquí, ens hem d'empassar molta merda que defensem per ser en català i sense jutjar positivament la qualitat artística de la seva obra.
Dic això, m'agradaria remarcr que si fòssim objectius amb la nostra gent, i jutjessim la seva creació sense tenir en compte l'element positiu que estigui fet amb llengua catalana, segurament tindríem molta més credibilitat a l'hora de defensar productes catalans d'una qualitat excel.lent, digne de competir per galardons de reconeixement internacional sense cap mena de complexe d'inferioritat. Si caiguem amb la trampa d'elogiar i defensar a ultrança tot el que està fet en català perquè senzillament està produït amb la nostra llengua i aconsegueix ocupar un espai d'inferioritat respecte l'omnipresent castellà, ens estem equivocant, i no només perquè no som honrats amb nosaltres mateixos, sinó perquè segurament estem ajudant a un paràsit del món de la cultura apoltronar-se a un espai des d'on tapa l'entrada de joves amb talent que poden donar moltíssim a la cultura catalana i la poden portar al lloc on es mereix.

Comentaris

Toni Cassany ha dit…
Jo no ho hagués dit millor. De veritat que fa molt temps que ho penso això. Afegeixo que hi ha catalans incapaços de lloar el que no és català, per molt meritori que sigui. En fi, no em sento orgullós d'aquest defecte, si bé ve donat per una història de una forma de ser que no encaixa amb la realitat (de nació sense Estat i aquestes coses...). És a dir que estem permanentment reivindicant, defensant-nos, fent-nos presents, etc. No justifico el defecte, només l'explico. L'auto complaença és un defecte i no hi ha volta de full. I ens fa mal, molt mal.
Frank Bayer ha dit…
Toni, jo tampoc hagués pogut explicar millor la causa de ser autocomplaents per un tema de protecció, jo caic en aquestes defecte constantment, però també t'haig de dir que la millor manera de protegir-nos és donant força a tot allò que té qualitat i treient tot allò sobrer... per exemple, si tinguessim un Antonio Gala a a literatura catalana (Baltasar Porcel?), el defensaríem? Doncs ens equivocaríem, anem a morir amb el que tenim bo, que és molt bo i deixem de banda allò mediocre, pel nostre bé, per la nostra supervivència com a cultura!!
S'Iron ha dit…
Eing??? Baltasar Porcel = Antonio Gala de la literatura catalana?? Realment necessites unes vacances! Si no tingués tanta son et clavaria un rollo dels meus però estic rebentat i en Porcel no necessita de la meva admiració (crec que és el millor escriptor que tenim viu des que va morir en Perucho fa sis anys) perquè ja s'admira prou ell solet.
Només dir que en línies generals estic d'acord amb el que dius, però alhora no m'agrada que els de ciutadans/ciudadanos també facin servir els mateixos arguments per demanar al govern català que deixi de financiar diaris deficitaris (Avui, etc) perquè segons ells no són bons... En fi és un tema que dona per bastant el de la cultura, l'autocomplaença, etc... Que vagi bé aquest "repòs dinàmic"!
Luis Villasante ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Luis Villasante ha dit…
Perdón por suprimir el mensaje, digamos que las palabras utilizadas para atacar tu comparación entre Gala y Porcel no eran las correctas... solo digo que al final, aunque te metas conmigo porque no uso el catalán, resultaré saber más de literatura catalana que tú...jeje... nada más, ahora he sido educado...
Frank Bayer ha dit…
Teniu raó, l'he cagat... perdó...

Entrades populars