El problema del paternalisme amb el nouvingut

El paternalisme és una de les pitjors actituts que podem tenir envers l'altre, moltes vegades perquè darrera aquest posat de tendresa i comprensió respecte la situació del pròxim, s'hi pot amagar un sentit de superioritat moral o cultural que pot arribar a ser insultant. Ho dic perquè fa poc vaig poder assistir a una reunió entre representants de diferents escoles per tractar el tema de l'alumant nouvingut, i la veritat, la postura dels professionals de l'educació de protegir al màxim aquests alumnes resulta contrapruduent perquè els estàs deseducant en deures i sobreeducant en drets, convertint-los en una espècie semblant a aquests fills de papà acostumats a parar la mà per rebre gratuïtament tot allò que desitgen. Els alumnes nouvinguts han de ser tractats com a persones, no com a nadons que necessiten tota la protecció del seu entorn perquè si no moririen de gana. Només educant les persones com a persones, i perdoneu perquè pot semblar una tonteria, sortiran éssers rectes i ferms que ens ajudaran a construïr una societat on els drets i els deures tinguin una relació simètrica de retroalimentació.
Per això vaig sortir espantat, perquè el mimar de forma gratuïta crea bèsties despòtiques siguin nascudes a Cantallops o al Tànger, i la veritat, veig que alguns educadors tenen especial interés en posar endavant el que queda bé segons el seu manual progre, que no pas el que s'ha de fer perquè una persona creixi íntegra i responsable. Així doncs, no ens enganyem, el mal anomenat problema de la immigració, potser comença amb la nostra actitud envers el nouvingut: els racistes els veuen com una nosa, els progres de manual com un ésser celestial. Entre tots, potser seria hora que els comencèssim a tractar com es mereixen, o sigui, com a persones, i recordeu, només educant com a persones, sortiran persones.

Comentaris

Xefa ha dit…
frank, he intentat escriure algo pero no em surt res. Necesitaria algun consell expert per posarme e to, que el meu blog el tinc una mica olblidat i no vull que es floreixi! Moltes gracies per adelantat
Frank Bayer ha dit…
Un consell: Mira molt al teu voltant!! Espia a la gent!! Ja miraré els resultats...
txeiks ha dit…
Quanta raó que tens Frank! En Goethe deia que si a un home el tractes tal com és seguirà sent el que és, però si el tractes com pot i ha de ser s'acabarà convertint en allò que convé i pot ser... Amb una educació paternalista s'aconsegueix educar éssers dependents del subsidi...
Frank Bayer ha dit…
Que bo això del subsidi, és el que està passant a aquest país!!
Kasal ha dit…
Poca cosa s'ha de dir, l'has clavat. Però això és només una mostra de tot l'entramat progre que s'ha incrustat a la nostra societat des de fa un temps. Tot allò que és "diferent", tots aquells colectius que estan "en perill d'exclusió social", tot el que queda maco defensar passa per davant de les necessitats reals. Jo fa uns anys que tracto amb nois vinguts de cultures molt diferents i he vist de primera mà que el que reclamen a crits és ser IGUALS que els altres. Volen els mateixos llibres, les mateixes classes, els mateixos deures i les mateixes bronques. Volen fer campana com els altres, fer broma com els altres i aprendre com els altres. Quan els hi fas un tracte preferent sense necessitat, crees petits dictadors que aprofiten la debilitat del sistema per demanar més i xuclar més. Aquest són carn de canó de l'Inem, la delinqüència i la no integració. Però ja ho sabem, el pobre nen magrebí que acaba d'arribar ha de ser tractat com un rei perquè els progres no es queixin. Mentrestant, molts alumnes amb problemes com ara la superdotació o problemes psicològics lleus no reben ni una ajuda perquè són "normals" i no els hi passa res.
En fi, m'aturo que m'estic accelerant i encara acabaria al jutjat.
Salut!

Entrades populars