Societat occidental

La por a la diversitat i l'espasmàtica tendència a la homogeneïtat per tenir tothom més o menys controlat dins uns paràmetres de pensaments comuns, rau darrera l'expressió societat occidental per referir-se als països desenvolupats, una expressió que intenta col.locar una sola direcció perquè les persones es dirigeixin com uns robots cap al destí previst.
Si anem a la definició primigènia de societat podem veure com anem a parar a un grup social més o menys reduït on es comparteixen uns certs paràmetres culturals i de funcionament, per tant, l'abstracció de l'expressió societat occidental es presenta sense substància i faltada d'identitat. De totes maneres, si creiem que la globalització ens porta a una barreja de cultures que modifica el concepte de societat, entent-lo com un grup de persones que conviuen dintre un mateix espai geogràfic, deixant de banda la cultura i les pautes de funcionament, llavors quan parlem de societat occidental estem pecant d'el.litistes perquè ens estem referint als beneficiats d'occident, els que viuen segons els paràmetres que ells mateixos marquen.
En fi, que és una expressió que no m'agrada perquè la trobo gratuïta i reduccionista.Per cert, m'estic aguanta de fer un article visceral i violent a favor de la independència de Catalunya, valoreu-ho...

Comentaris

MaNeL ha dit…
L’escrit em fa pensar amb la guarderia, perquè anàvem tots agafats de la mateixa corda. Em puc imaginar que estan fabricant una corda perquè tota la societat occidental vagi ben agafat i no s’escapi del motlle!

NO T'AGUANTIS! Fes un article visceral i violent a favor de la independència de Catalunya! No perquè estigui a favor de la independència sinó perquè m'agrada quan et poses violent!
Kasal ha dit…
El concepte de societat occidental és un més dels elaborats per brillants ments publicitàries per posar-nos a tots a ratlla. Està en la linea de "globalització", "solidaritat", "multiculturalitat" i tantes altres que volen dir molt i res a la vegada. Anem per la via del pensament únic, forjada des d'una escola mediocre, frabricant de mà d'obra barata i fàcilment intercanviable, d'indivuduus que es limitin a produir, comprar i consumir oci. Individuus que no puguin ni tinguin temps de pensar. Això si, cal vestir-ho tot amb unes robes i uns adjectius bonics, sino el producte no ven.
L'article visceral, espera una mica. Com més bilis acumulis, més corrosiu serà i ens ho passarem millor.

Salut!
Joan ha dit…
Frank, Manel, Joan: no estic gens d'acord amb vosaltres.
Crec que confoneu l'adjectiu "occidental" amb "del consum", "1er món" o "desenvolupada". Res més lluny de la realitat dir que és una expressió gratuïta i reduccionista. Us recomano un llibre que em va deixar el Mestre: "La pasión de la mente occidental" de Richard Tarnas, llibre de lectura obligatòria a la majoria d'universitats dels EUA, i que explica amplia i profundament el que uneix la societat occidental des de l'antiga grècia fins a dia d'avui.
No crec que es pugui identificar occidental amb consumisme, productivitat i d'altres termes econòmics, ja que no té res a veure l'economia amb aquest concepte global, i en tot cas és una molt petita part de tot el que significa.
M'extranya la tendència que hi ha per aquí d'identificar economia amb quelcom diabòlic. No confonguem termes: economia no és consumisme, ni frivolitat, ni moda efímera. Ni tan sols el liberalisme econòmic vol dir aquestes és sinònim de tot això.
Un cop dit això: VISCA CATALUNYA, LLIURE!
Frank Bayer ha dit…
Joan, molt bo el contrapunt!!! Molt enriquidor, de veritat!! Es nota quan escrius per tocar el botet i quan vertaderament escrius el que penses!!! M'ha agradat!! És una visió diferent però crec que complementària perquè quan es parla de societat occidental es refereixen el que dius tu, però també moltes vegades el que diguem nosaltres!!! Petonàs!!!
Joan ha dit…
Estimadíssim Frank.
Després de llegir el teu comentari per cinquena vegada, he arribat a la conclusió de que la ratafia t'afecta sobremanera, i que tu deus ser descendent d'alguna societat primigènia (entesa com a grup social més o menys reduït, etc.).
És més, m'atreveixo a assegurar que aquest grup social és o l'inuit o el format per les tribus indies d'amèrica, ja que com és sabut per tothom, cap dels formants d'aquestes societats accepta l'alcohol, doncs estan mancants de l'alcohol deshidrogenasa, proteïna sense la qual un petit glop de cava pot convertir-se en un pet dels de campionat.
Dit això m'agradaria que m'esclarissis que coi és per tu la societat occidental, ja que aquest estiu, una secció del departament d'afers extrangers del bosc ha visitat la societat oriental, i creume, això que dius de: "La por a la diversitat i l'espasmàtica tendència a la homogeneïtat per tenir tothom més o menys controlat dins uns paràmetres de pensaments comuns..." s'adiu completament amb els informes que dels llocs visitats ens han portat els nostres embaixadors. Si no t'ho creus, busca informació sobre els pobres uigurs, que d'aquí a pocs anys ja no seran ni societat, ni bruticia.
Pel que fa a l'article sobre la independència, crec que no cal. És de calaix que hi anem de pet. O sigui que en comptes de fer articles viscerals i violents, val més que els facis reflexius i intel·ligents. En qualsevol cas, els primers articles no els escoltaran, i els segons no els entendran...

Entrades populars