La paciència de la poesia

Pere Casaldàliga explica als inicis de Descalç sobre la terra vermella que hi ha dos tipus de poetes, els potencials, aquells que arribem a veure les petjades de la veritat a través dels versos del poeta, i el real, aquell que és capaç de plasmar la veritat gràcies a una experiència estètica. Clarament, nosaltres, la única cosa que podem fer és intentar seguir els que van a un altra ritme llegint la conseqüència de les seves vivències en forma de paraules, de restes perdudes pel camí de la vida. No som res més que poetes potencials intentant adquirir paciència per poder disfrutar de l'art més complet, on s'ajunta el significat de la realitat utilitzant la més estricte economia de les paraules.
De totes maneres, la poesia requereix paciència, molta més calma que la novel.la o el mateix assaig, on la sobredimensió de les seves mesures ens dóna tot d'espais innecessaris que la única cosa que fan és introduïr-te a l'acció o simplement dóna forma a l'obra, i et permeten gaudir d'un descans per mantenir l'atenció plenament posada en el llibre. Algú s'imagina que una novel.la fos un clímax permanent? Seria inaguantable, acabaríem esgotats. D'altra banda, la bona poesia intenta en cada moment arribar a un punt àlgid, donan-te el mot just i les referències suficients per transportar-te cap al plaer estètic, per això es necessitat molta paciència, asseure's, parar el món i endinsar-te en la realitat complexe d'un poeta real tocat per la vara d'una deesa ebria de felicitat. Entrem-hi!

Comentaris

Kasal ha dit…
Com deia el famós poeta andalús, poesia ets tú!
Anònim ha dit…
Hola Franc,
Com m'agrada sentir parlar de poesia (és un dels temes que més m'apassionen i més hores m'ha pres). És tan estúpida i als mateix temps tan sublim. Que poc m'agrada aquesta última paraula, per etèria.
En fi, avui em sento com una gran estrella de rock&rolling en un hotel (Can Pol 4 estrelles)després del nostre primer concert en públic. Què deuen haver pensat aquelles ments menudes i genials? Potser més val no saber-ho o potser hem despertat alguna vocació a la música.
Una de les coses que més m'ha agradat del post és la idea de parar el món -la poesia- té aquests poder, tot art. T'hauria d'haver contestat com en Kasal amb una altra poema o vers i ho faig: bona nit! Gerard s.
Frank Bayer ha dit…
Joan, m'estàs tirant els tejos...jeje...

Gerard, tu ets un poeta!!! De veritat, si tinguessis més temps crearies obres d'art!!!

Entrades populars