Los alrededores de Álvaro Pombo

Quan l'ull clínic de l'escriptor especialista en desagnar psicològicament els seus personatges, deixa per un instant la ficció i passa a fer una radiografia dels seus contemporanis, el resultat pot ser realment excel.lent si té la virtut de la brevetat, que en el cas de Pombo era per necessitat perquè cadascun dels escrits havia de ser un article per la revista Alrededores.
En el recull d'escrits publicats fa anys per Anagrama hi trobem l'escriptor que mitjançant la descripció dels personatges arriba a la narrativitat de la pròpia trama, i deixa fluir els detalls de la història en els gestos d'uns personatges moltes vegades més supervivents que vivents. Si aquests personatges són Eduardo Mendoza, Javier Marías, Luis García Montero, Helena Quiroga, Vicent Molina Foix, Manuel Vázquez Montalbán o Terenci Moix, llavors el plaer del lector es multiplica perquè pot trobar a la realitat l'element que Pombo deforma per ficcionar-lo.
No és un llibre per llegir d'una tirada perquè hi ha l'anàlisis breu i concís de gairebé un centenar d'escriptors de parla hispana, i sincerament, després de llegir-ne deu de seguits tens el cap com un timbal, però d'altra banda és perfecte per tenir-lo a la biblioteca i fer-li una ullada quan la labor de llegir passa per èpoques feixugues. A més, és una porta molt atractiva per començar a entrar en la novel.la psicològica de Pombo.

Comentaris

Entrades populars