Cultura i civilització

Sobre la polèmica taurina exaltada per una prohibició lògica i interioritzada per bona part de Catalunya molt abans que els polítics fessin el pas, m'agradaria comentar la reacció espanyola on la dreta que havia filtrejat a la seva joventut amb l'ordre militar i la progressia que havia festejat amb les directrius de Moscú, comparteixen un mateix to de desacreditació de la classe política catalana i de la defensa de la festa en nom d'una llibertat que ells diuen defensar millor que ningú.
Ells, els defensors, diuen que en democràcia no és prohibeix res (gràcies a Déu que l'assassinat està prohibit perquè sinó ETA seria una festa), i que estant atacant una tradició cultural en nom de la independència catalana (com si no hi haguessin anti taurins a fora les fronteres). Després comencen a parlar de la llibertat per torejar perquè és un element cultural, i aquí és on entro jo. Mireu, estimats amants de l'art del toreig, una cosa és la cultura i l'altra la civilització. Estic d'acord que el món dels toros és cultura, perquè entraria dintre d'aquelles tradicions identitàries d'un poble, d'aquelles festes que reconeixen una nació com a tal. Ara, tota cultura passa al llarg dels segles pel filtre de la civilització, el que seria una revisió d'aquests elements identitaris vistos des d'un punt de vista "humà", o sigui, jutjar si són tradicions que enalteixen i ajuden engrandir la persona. Quan els toros passen pel sedaç de la civilització és queda en pilotes, i això, no té res a veure amb Catalunya, amb Sant Pere de Rodes o l'Abat de Montserrat. És racional i just. Per tant, ajudem als Rajoys, Sabinas, Montillas, Camachos... Tota aquesta gent de idees tant disperses que defensen el toreig, quina és la diferència entre cultura i civilització.
PD: Avui és l'aniversari de l'estrella del Riudellots. No és torero.

Comentaris

albertpenella ha dit…
Frank, no em negaràs que la resolució del parlament no és de caire polític. S'ha prohibit torejar al nostre país perquè el toreig té connotacions espanyoles, més que pel maltractament i assassinat d'uns animals que al final acaben a la nostra panxa.Si es fes un referèndum com el d'independència però sobre aquest tema, no crec que tots els catalans estiguin en contra. D'altra banda no n'entenc de cultura taurina, però em sembla que hi han assumptes més importants a tractar abans que aquest, no?
Et passo el link d'un català amic meu, resident a Beirut.

Apa, ens veiem,
albertpenella ha dit…
El link: http://desdaqui.wordpress.com/2010/07/30/catalunya-al-liban/
Frank Bayer ha dit…
Albert, totalment d'acord que té connotacions polítiques, i totalment d'acord que hi han MOLTÍSSIMES coses més importants que aquestes, però la qüestió no és si n'hi ha més importants que aquestes (que si), sinó que si el Parlament ho tracta, no podem deixar de posicionar-nos perquè és més important com solucionar la crisis, per tant, si el tema el treuen, n'hem de parlar a fons. Després, segur que hi ha connotacions polítiques, però no es pot negar que és un espectacle propi de bàrbars, i que hem de fer alguna cosa al respecte. De totes maneres, si això és part d'una Guerra Freda per encabronar Espanya, doncs ja em sembla bé, ja que la manifestació se la passen pel forro, doncs, anem a picar allà on desgraciadament els hi fa mal!!! Per cert, pares per aquí Girona??? Buf, és que no estic acostumat a fotre rollos i ara tinc mal de cap!! Ja m'he apuntat el blog beirutà, l'he mirat i pinta molt bé!!! De totes maneres, jo prefereixo l'ull amagat d'aquells que van a caminar cap al tros...
albertpenella ha dit…
Vist des d'aquest punt de vista, si que és una manera subtil de fer la guerra i de diferenciar-nos encara més del conglomerat plurinacional espanyol. Ja parlarem.
Ara mateix estic en un poblet del nord d'Àfrica, Granada.
Ens veiem al setembre o per la pastanaga.
Frank Bayer ha dit…
Nord d'Àfrica!!! Boníssim!! M'he partit el cul cinc minuts ben bons!!! Merci Albert!!!

Entrades populars