La Girona francesa

Remant per una pàgina que us recomano, com deia el meu mestre, vivament i entusiasta, http://www.pedresdegirona.com/, m'he trobat la història de la ciutat de Girona durant els quatre anys d'ocupació dels francesos 1809-1813. És ben cert que els gabatxos es varen carregar la meitat dels gironins durant els tres setges que va patir la ciutat, però també és veritat que durant la presència d'aquests, Girona es va convertir en un projecte de ciutat contemporània a l'Europa del moment, un fet impensable en el context de l'Espanya borbònica.
Durant els quatre anys de govern francès es va recuperar l'oficialitat del català perdut després del 1714, es va recuperar l'activitat teatral amb obres modernes, es va treballar per millorar l'higiene de la ciutat amb la creació del servei de recollida d'escombraries, la prohibició d'embrotir el riu i tenir bestiar a les cases, es varen generalitzar les vacunes, es varen crear hospicis pels orfes, es varen reformar els edificis més importants de la ciutat, es construïr un pont al Ter, es va industrialitzar Girona amb la maquinària europea sorgida de la Revolució Industrial, i es va crear una xarxa de comunicacions que deixava a Girona com a punt neuràlgic del territori.
El problema de tot plegat, és que els francesos mai deixaren de ser aquella força d'ocupació que havien matat la meitat de la població gironina, dormien als llits buits pels canons francesos, i segurament, com deia Gil de Biedma "Por la noche / las más hermosas sonreían / a los más insolentes de los vencedores". I és clar, entenc que tot això pesa més que el fet de modernitzar una ciutat. Quatre anys més tard foren expulsats.

Comentaris

Entrades populars