La mirada del vampir retirat

Aprofitant la col.lecció dels clàssics d'Anagrama, fa dues hores que he començat a llegir el seu primer llibre perquè mai he pogut resistir aquesta mirada de vampir retirat. Paul Auster és un personatge que només necessita la foscor del contorn dels seus ulls per identificar-se com a caçador d'històries. A les bosses carregades que li profunditzen la mirada s'hi amaguen tots aquells personatges plasmats a les seves novel.les newyorkines on New York és un personatge més que ajuda a definir el seu contorn.
Tinc la sensació que és l'últim escriptor maleït que trobarà la mort en un hotel d'algun país asiàtic després d'una nit de excesos. No ho sé, potser alhora de la veritat és vegetarià, abstemi i amb en hàbits londinencs, però la nocturnitat de la seva mirada ens mostra aquell escriptor, que potser falsament, viu al límit de les vivències estètiques.
A l'hora de la veritat no sé qui és Paul Auster, ni tampoc Woody Allen, però sempre preferiré el New York que podem veure a través dels seus prismes desagastats i nihilistes que no pas la imatge de la ciutat americana com a punt de reunió de pares noëls, llums de felicitat, i escriptors espanyols que fan a passar temporades allà per poder dir que han estat a New York (Eduardo Mendoza és l'excepció). Vaig a reemprendre la lectura de El palacio de la luna.

Comentaris

Entrades populars