La infalibilitat de Hans Küng

Després d'uns mesos sense llegir cap article ni entrevista de Hans Küng, fa una setmana, en motiu de la visita de Küng a Barcelona per parlar del seu lloable projecte sobre la recerca d'una ètica mundial, vaig poder llegir una entrevista que sortia, si no recordo malament al Magazine de La Vanguardia. Deixant a banda el seu discurs monotemàtic on s'autoflagelava per enèssima vegada per totes les penúries que ha hagut de viure per culpa de la repressió intel.lectual de la jerarquia eclesiàstica, Küng pecava, com a la gran majoria dels seus llibres, de soberbia. No pot dissimular la soberbia d'aquell que creu que té la veritat última a les seves mans i desfenestra a tothom que no pensa com ell, en fi, un comportament propi del que es creu infalible sense necessitat de parlar ex-cathedra. Küng, encara que es vesteixi de la falsa tolerància postmoderna, que confon el respecte amb el relativisme, és molt més dogmàtic d'aquells que ell acusa de dogmàtics, perquè sempre acompanya la divergència en les idees amb alguna paraula despectiva de mal gust per aquells que teòricament, s'haurien de considerar germans entre ells. En fi, que estic escrivint un llibre que es diu Küng: ¿Infalible?. Ho dic perquè si juguem a parlar de teologia en llibertat, parlem de teologia en llibertat i no comencem a tractar d'ignorant a tot aquell que no pensa com tu, només d'aquesta manera es podrà arribar a un diàleg fraternal i enriquidor per l'Església. Primer, caritat respecte l'altre, (i això tant va per Küng com pels seus detractors que treuen la creu només de sentir el seu nom) i després ja podrem parlar, escoltant i intentant comprendre l'altre sabent que per damunt de tot, tenim, si encara som cristians, quelcom que ens uneix per sobre de tot: Déu.
PD: Tranquils, no entro al seminari.

Comentaris

Joan ha dit…
digues que si Frank, val més un collons ben dit que un Pare Nostre mal resat!
Frank Bayer ha dit…
Joan, m'encanten aquestes frases que et treus de la màniga, aquesta feia que no la sentia, anys!!! Merci!!!
txeiks ha dit…
Tens tota la raó del món... Per sort, aquesta generació del "disenso" ja s'està a punt de jubilar. Ens treurem un bon pes del damunt!
Iron ha dit…
Txeiks, com bé dius aquesta generació del “disenso” s'està a punt de jubilar. Però no et preocupis, ja n'arribarà un altra. En Pere Casaldaliga ja ho va dir quan li van preguntar si li preocupava que el seu ideari moris amb ell, la seva resposta va ser que les seves causes seguiran després d'ell perquè són les del Regne de Déu. I és que de fet la història de l'església està plena de dissentiments sonats que l'han fet evolucionar. De sants amb un pensament massa avançat per l'època com Santa Teresa i Sant Joan de la Creu que van ser perseguits per la inquisició, de Santa Joana d'Arc cremada a la foguera i rehabilitada cinc segles més tard, o més recentment el pare Sant Pio de Pietrelcina a qui se li va prohibir dir missa. Això per dir només els més coneguts. I el top-ten dels teòlegs del segle XX (Blondel, Teilhard, Barth, Bultman, Marcel, Mounier, Lubac, Rahner, Urs, Dumery) també van tenir més d'una confrontació amb la doctrina de la fe. I de finals del segle XX i principis del XXI segurament a la generació futura els noms que els hi sonaran una mica seran els de pensadors de la teologia de l'alliberament. Per això mateix, perquè hauran aportat quelcom nou i perfectament compatible amb l'evangeli alhora. I el teòleg que no es mulla el cul i abans de fer un pet demana el “nihil obstat” segurament passarà més desapercebut. I és perfectament normal, ningú no perdrà el temps en llegir un teòleg de la Unav, que segurament serà un geni, però que diu pràcticament el mateix que Sant Agustí o Sant Tomàs, abans suposo que preferiran anar a beure a les fonts i llegir directament a Sant Tomàs o Sant Agustí.
Dit això, jo també considero que en Kung és un fatxenda però ho és precisament perquè per als humans (Pontifexs inclosos) la linia que separa la sabiduria de la soberbia és finissima i la traspasses sense adonar-te'n. Ja ho deia en Quevedo: Más facil es escribir contra la soberbia que vencerla.
Frank Bayer ha dit…
Iron, crec que en Casaldàliga, encara que no pugui estar d'acord amb alguns dels seus plantejaments, el seu model de vida evangèlic m'el fa respectar fins a límits insospitats, perquè actua com predica, de la mateixa forma que ho feia Teresa de Calcuta, i dos personatges d'aquest calat no tenen preu. No crec que Casaldàliga sigui generació del "disenso" perquè sempre ha apretat des de la caritat evangèlica i donant exemple de com s'ha de viure l'Evangeli a la terra. Jo entenc per "disenso" els Kung, Tamayos, Castillos... personatges que entren a qualsevol desfenestració i arriben a negar la ressurrecció de Crist, per molt que ells diguin que no.
Casaldàliga, com Rahner, Theilard de Chardin, Lubac (aquest va arribar a cardenal amb JPII,no?),o el mateix Martini, són grans personalitats dels Crisitanisme poden haver disentit de la doctrina oficial, però es nota en la seva escriptura que ho fan per amor a l'Esglèsia i que ho diuen perquè creuen que és el millor per Ella. Hi veig molta honradesa espiritual, com també li veig a Joan Pau II i Benet XVI, i això em fa respectar tant uns com els altres, perquè si un parla per amor a l'Esglèsia, el meu respecte, encara que no comparteixi opinions, és màxim, tant per uns com pels altres. Küng, Tamayo... veig molta ambició per tenir prestigi personal davant els progres, i no gaire més, no hi veig amor, hi veig recel, i la veritat, Küng el puc respectar perquè a pesar de la soberbia, és un teòleg brutal d'una cultura impresionant, que només per la brillantor intel.lectual, el puc arribar a respectar, ara, l'amic Tamayo... buf... Déu n'hi do... el tèoleg barat del PSOE. Té un llibre que es diu "Adiós a la Cristiandad", m'el vaig llegir i no sabia si l'autor era Juan José Tamayo o un adolescent sense el títol d'ESO que escrivia tòpics a hores lliures per carregar-s'ho tot. Quina pena. He dit moltes coses, no sé si m'he desordenat...
Frank Bayer ha dit…
Per cert Iron, davant d'aquest blog, sabria que escriuries un comentari dels teus... ho vaig escriure pensant un xic amb tu...jeje...
txeiks ha dit…
L'altre gran diferència entre aquestes grans personalitats de la història de l'Església que diu en Frank i la penya del disenso és que els primers s'han esmerçat a escampar l'Evangeli pel món (entre els més pobres d'entre els pobres o entre els rics que són encara més pobres i no se n'adonen...) i els segons es dediquen a tirar pedres contra la pròpia teulada... i així ens han deixat l'Església.
Joan ha dit…
He anat a veure l'entrevista de TV3, i la veritat, el trobo bastant fluixot...

http://www.tv3.cat/videos/1139359/Hans-Kung

Pot ser hauria de llegir-me algo seu, però a priori no sembla res de l'altre món (títols acadèmics a part).
Iron ha dit…
Frank, en Casaldàliga, en Sobrino, l'Ernesto Cardenal (a qui recordem-ho que JPII va esbroncar de valent quan aquest es va agenollar per besar-li la ma) i molts altres teòlegs de l'alliberament que viuen i pensen en el tercer món, tots aquests són de la generació del disenso. Però com bé has dit és un dissentiment en i per amor a l'Església. Dels altres és cert que a en Kung se li nota un cert ressentiment. De'n Tamayo no he llegit res i la veritat és que no tinc gaire idea de que pensa. En Castillo és un cas a part. Jo no sabria en quin grup posar-lo. No m'atreviria a afirmar que no te amor a l'església, al contrari, va deixar la companyia de Jesús precisament per no embolicar-la amb les seves opinions. El motiu oficial de la seva censura per part de la congregació per la doctrina de la fe van ser per qüestions sobre la Trinitat (afirmava que hi ha 3 persones i un Déu i no pas 3 Déus). No és un motiu prou contundent, perquè hi ha hagut altres teòlegs que també ho han secundat i no els hi ha caigut el pèl. En el "mundillo" se sap que el verdader motiu són les seves crítiques i investigacions sobre el que ell anomena "los chiringuitos financieros de la iglesia", o com ell diu la doble moral, per una banda la obsessió pel 6e que te el magisteri i el descuit en els temes monetaris per l'altra (Banca Ambrosiana o el recent cas de Múrcia) I en això també crec que te raó, Jesús a l'evangeli gairebé no parla de sexe en canvi de rics i pobres se'n fa un fart, però un veritable fart eh? Vaja, que en Castillo quan va veure el merder en que s'havia ficat va fer "mutis por el foro" i va plegar per no perjudicar als seus companys. Per a mi això és un fet que l'honora. I per cert, quan acabava de donar les classes a l'Universitat (Granada, Centreamèrica i Madrid) també es dedicava a la labor social fins a altes hores de la nit(per coherencia evidentment amb el que explicava a classe, sinó hagués estat un embustero).
Però tornem al verdader protagonista del post, en Kung. Si, es dedica a tirar pedres sobre la teulada de l'església, pobreta ella... és un monstre! Però jo em pregunto la culpa és tota del monstre o també recau en part en el Dr.Frankenstein? I amb aquest doctor vull dir l'autoritarisme eclesial. L'església no te perquè preocupar-se dels monstres bons que ha engendrat (Casaldaligas, etc) per això mateix perquè són bons i continuen fent la seva tasca silenciosament (2 no es barallen si un no vol). Però l'autoritarisme també ha creat monstres dolents com en Kung i en Luter, més xulos que un 8 i que si el Papa és posa xulo jo més. I al final la poca voluntat de l'església de recuperar el fill pròdig ho ha llençat tot per terra. De les famoses 95 tesis clavades a la porta de l'església de Wittenberg, orígen del problema, gairebé totes han acabat essent assumides per l'església Catòlica al llarg dels segles. Hem d'admetre que el tema de la venda d'indulgències per pagar la construcció de la basílica de Sant Pere és un dels episodis més tristos de la nostra història. Doncs bé, Luter es va reunir per debatre-les amb l'emissari papal i arribar a un entesa cordial. La resposta que l'emissari havia de donar de part del Papa va ser simplement "retracta't" o sigui, ni parlar-ne, ni debatre, tu calla i obeïx. I aquí va començar el show, el cisma. El Papa no s'esperava un enrenou com el que va muntar el monjo agustí.
I d'històries d'aquestes, de la delicadesa papal n'hi han un munt. Recordo també un altra que durant el concili vaticà I el patriarca de l'església Melquita va expressar els seus dubtes sobre l'infalibilitat papal (recolzat pel primat d'USA); quan va acabar el concili tots es van acostar per besar la sabatilla del Papa i quan va arribar el torn del patriarca el papa li va posar el peu damunt del cap. Un gest brutal que va indignar a tots els presents.
En fi, no acabaríem mai si començo a explicar historietes. El que jo demanaria a amdues parts és tacte i tracte, i que es deixin de jutjar els uns als altres. Nolite iudicare et non iudicemini.
Frank Bayer ha dit…
Iron, em retracto amb en Castillo, perquè pel que veig, coneixes molt més el cas que jo, i segurament, com a motiu només tenia un llibre on hi veia un punt de "resentit" i tu tens la seva actitud vital, per tant, demano perdó perquè he jutjat.
Sobre els temes papals, crec que ningú posa en dubte la soberbia papal al llarg de la història, els Papes del Renaixament, els de no fa gaires dècades... però sempre intento mirar l'avui, l'ara, perquè si hagués de mirar les directrius d'lguns sectors de l'església en el passat, em passaria al espiritisme senegalés. No dubto de l'actitud sobrada de Pius IX, però em quedo amb la humanitat de Pau VI, em la preocupació social de Lleó XIII, i què vols que et digui, amb el respecte que tracta Benet XVI als teòlegs dissidents, perquè recordem, que el primer que fa quan és Papa, és cridar al Küng al Vaticà. Mira, això és com la meva dona, si penses totes les vegades que m'he barallat pensaria "Qué collons foto jo casat amb ella?", si penso amb les coses bones penso "Ara ho entenc i per molts anys!". Amb l'Església em passa el mateix!
Iron, de tota la discussió em quedo amb una frase teva que em dóna molta esperança en el futur de l'Església: El que jo demanaria a amdues parts és tacte i tracte, i que es deixin de jutjar els uns als altres. M'ha agradat!!!
Per cert, deixem de parlar de tonteries, la mare que va parir els del Madrid!!! Però tranquils, la Lliga està guanyada, avui ha estat la última expiració d'un malalt!!
Iron ha dit…
tranquils? jajaja no se... com a autèntic culé jo ja em començo a preocupar. És una mica el que diu en Joan Maria Pou al seu llibre "avui patirem" que els culés som pesimistes i crítics de mena (no sempre llegeixo llibres com "Die welt als wille und vorstellung" del meu estimat schopi jeje de vegades també em relaxo...)
En fi... ja veurem que passa, perquè el Madrid només està per la lliga i jugarà fort i nosaltres estem en 3 competicions i a la champions envoltats dels anglesos que son els number one...
Toni Cassany ha dit…
El Barça uneix, eh? Estic veient el Barça-Sevilla i em fa por que la baba m'espatlli el teclat.
Frank Bayer ha dit…
Fes com els de RAC1, posa't un pitet!!!

Entrades populars